Lovitură dură pentru proprietarii de maşini vechi! Ce vor fi obligați să facă de la 1 ianuarie 2018

Proprietarii de maşini mai vechi de 12 ani vor trebui să treacă de ITP în fiecare an, începând de la 1 ianuarie 2018.

Aceasta este principala prevedere a unei legi votată recent în Parlament şi care se află în prezent în faza de promulgare la Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, legea modifică şi primul ITP pentru maşinile noi, care va trebui făcut o dată la 3 ani.

Aceste schimbări respectă o directivă europeană şi vor aduce o mai bună monitorizare tehnică a parcului naţional auto.

„Am constatat că parcul auto este într-o continuă îmbătrânire în aşa fel încât ITP-urile, Inspecţiile Tehnice Periodice vor fi efectuate la autoturisme mai vechi de 12 ani, la un an faţă de doi, iar pentru maşinile noi producătorul a luat nişte măsuri de extindere a garanţiei către cinci ani şi am intervenit şi noi şi acordăm ITP, primul ITP, la trei ani”, a mai spus George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român.

RAR a efectuat in ultimii doi ani un studiu pentru a vedea care este rulajul mediu anual in Romania, rezultand valoarea de 14.000 km, potrivit sefului RAR.

otodata, reprezentantii RAR au constatat ca parcul auto absoarbe tot mai multe masini vechi din alte tari, in contextul eliminarii timbrului de mediu, iar masura cresterii frecventei ITP isi propune sa asigure macar starea tehnica buna a masinilor, chiar daca ele sunt vechi.

“Finalizand acest studiu am transpus numarul de kilometri in ani. Am facut un calcul si am transpus numarul mediu de kilometri in numarul de ani. Rezulta 12 ani. Si intentionam sa crestem frecventa realizarii ITP de la doi ani la un an pentru aceste masini”, a explicat Dinca, pentru 0-100.ro.

Ideea de a realiza ITP la un an pentru masinile cu un rulaj mai mare de 150.000-160.000 km a mai fost vehiculata in ultimii ani si de APIA – Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania.

De când va trebui făcut ITP-ul anual
La aceasta frecventa anuala se va ajunge, practic, spre anii 2019-2020. Iata de ce. Daca proprietarul unei masini veche de 12 ani efectueaza ITP in decembrie 2017, sa zicem, acesta va fi valabil doi ani, adica pana in decembrie 2019.

Abia din acel punct incolo acea masina va intra pe frecventa de un an la ITP.

Cât costă ITP-ul
Fiecare staţie acreditată de RAR îşi stabileşte propriile tarife. Preţurile inspecţiei tehnice periodice variază de regulă între 80 şi 180 de lei, în funcţie de diverse criterii.

În prezent, ITP-ul pentru autoturisme este valabil doi ani, iar în cazul în care un şofer este prins în timp ce circulă cu ITP-ul expirat, acesta riscă amendă şi reţinerea talonului.

Pentru recuperarea talonului, şoferul trebuie să se programeze pentru efectuarea ITP-ului numai la RAR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *