Motivul pentru care Regele Mihai va fi inmormantat pe intuneric! Cine acuza Casa Regala ca nu respecta traditiile care se impun pentru funeraliile Majestatii Sale! Acum avem răspunsul: De ce au ales să facă asta

Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi dus mai intai la Catredala Manastirii Curtea de Arges, unde va fi oficiata slujba de inmormantare, iar abia apoi va fi transportat la Catedrala Arhiepiscopala pentru actul inhumarii.

”Este o noutate, o innoire a programului pe care Casa Regala l-a comunicat. Sicriul va fi adus mai intai la Catedrala Manastirii Curtea de Arges, unde sunt inmormantati doi regi si doua regine, respectiv Ferndinand I şi Carol I, de asemenea Regina Elisabeta si Regina Maria. Acolo va fi oficiata slujba de ingropare, apoi sicriul va fi transportat la cateva zeci de metri de noua catedrala arhiepiscopala, unde la 18.45, va fi oficiata slujba foarte scurta de ingropare”, a marturisit Vasile Banescu.

Acesta a explicat si ora tarzie de inmormantare, tinand cont de criticile si speculatiile pe acest subiect.

”In legatura cu ora aparent tarzie, pentru ca s-a comentat ca regele e inmormantat pe intuneric, e vorba exclusiv de contextul iernii, ziua e mai scurta. Nu e niciun impediment din punct de vedere canonic, bisericesc, legat cu punerea in mormant a cuiva chiar daca s-a lasat intunericul. Nu permiteau conditiile reale o ora mai apropiata de lasatul intunericului”, a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

La slujba de inmormantare va participa si Printul Charles al Marii Britanii. Regele Mihai a murit, marti (5 decembrie), la varsta de 96 de ani. Majestatea Sa a decedat la resedinta din Elvetia.

Restrictii la inmormantarea Regelui Mihai
Ceremonia va fi privata, in prezenta Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar in fata portii de intrare in parcul Arhiepiscopiei de Arges. Presa va avea acces in fata Noii Catedrale de la Curtea de Arges.

Stefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Arges, a declarat pentru Realitatea ca programul ofical al funeraliilor Regelui Mihai nu vor respecta toate regulile impuse de gradele acestuia.
„Programul arata clar ca nu se respecta traditia pentru ca nu va fi adus cu trenul si nu se respecta regulile pentru ca nu va fi pus sicriul pe afet de tun. In plus, nu s-a mai pomenit niciodata in istorie asa ceva, ca o inmormantare sa aiba loc noaptea, cred ca este chiar impotriva traditiei ortodoxe. Imi pare rau sa spun ca de aceasta data lipsa de respect fata de Regele Mihai I vine chiar din interiorul Casei Regale”, a spus acesta.

Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare. Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *